SAMSUN
DİŞHEKİMLERİ ODASI

TDB ÖĞRENCİ KOLU 9.OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
01-02-2020

Türk Dişhekimleri Birliği Öğrenci Kolu Merkezi Komisyonu 9.Olağan Genel Kurulu, eğitim veren 66 Dişhekimliği Fakültesinden 64’ünde seçim yapılmış. 334 Delegeden 263’ünün  katılımıyla 1 Şubat 2020 Cumartesi günü The Green Park Hotel / Ankara’da gerçekleştirildi.  Genel Kurula; TDB Genel Başkanı Prof.Dr.Atilla Ataç, Ankara Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi  Deniz Gürsoy Ayalp, İstanbul Dişhekimleri Odasından  Genel Sekreter Ayten Yıldırım, Denetleme Kurulu Raportörü Cenap Koşu ve Genç Dişhekimleri Komisyonu Üyesi Arthur Bzoacıoğlu ile   TDB Öğrenci Kolu Merkezi Komisyon Üyeleri katıldılar.

TDB Öğrenci Kolu 8.Dönem Merkezi Komisyon Yönetim Kurulu adına Gamze Nur Taşdemir’in  açılış konuşmasını yaptığı Genel Kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. TDB 8.Dönem Merkezi Komisyon Başkanı Batuhan Memik Işık da yaptığı konuşmada Öğrenci Kolunun son dönemde gelmiş olduğu noktadan bahsetti.

Daha sonra TDB Genel Başkanı Prof.Dr.Atilla Ataç, bir konuşma yaptı.

“Hepinize hoş geldiniz diyorum…Sizler olmasanız gerçekten içimizde gelecek için, meslek için, mesleki problemlerimizi çözmek için bir  umut olmaz. Bazı isimler öyle hemen konmuyor meslek örgütümüzün ismine baktığımızda  Türk Dişhekimleri Birliği…Birlik kelimesi önemli…Birlik olunduğu zaman kesinlikle bir güç oluyorsunuz. Tabi ki ayrılıklar olacak, demokrasinin olduğu yerde farklı fikirler olacak ki demokrasi yaşayabilsin. Onun için aranızda 300 küsur kişi var şu anda burada. Eminim ki 300 ayrı fikir var. Bu da işte demokrasinin güzel tarafı. Şimdi hepinizi buraya okullarınızda seçilerek geldiniz kiminiz rahat bir seçim ortamı yaşadı, kiminiz zorluklarla seçildiniz ama sonuç olarak hepiniz demokrasinin gereği seçildiniz ve buraya geldiniz. Bugün de sizin hem öğrenci problemleriniz için hem de daha ilerde mesleğe atıldığınızdaki problemleri çözebilmek için bir Merkezi Komisyon seçmek için bir Genel Kurula geldiniz…Farklı fikirler yeni çözümler üretir, bizi daha ileriye taşır. Sizden tek ricam bugün değil, her zaman siz kalbinizle oyunuzu atın, karar verin. Hiçbir zaman aman o onu dedi, beni o seçtirdi değil, hiç kimseye hiçbir zaman diyet borcunuz yok. Siz gerçekten Türkiye’de %1’in girebildiği Dişhekimliği Fakültesi öğrencilerisiniz. Demek ki beyinleriniz işliyor, buna birde yüreği eklediğinizde-sizden ricam kendinizi temsil edecek, sizi daha ileriye taşıyabilecek arkadaşlarınıza oy atın- zaten burada bulunmanız o bilince sahip olduğunuzu bize gösteriyor.

Sorunlar çok,  uzun uzun değinmeyeceğim zaten biliyorsunuz içindesiniz. Şu an 66 fakülte öğrenci alıyor, 93 dişhekimliği fakültesi açıldı. Yeni açılan fakülteler ve  artan kontenjanlar gelecek konusunda siz dahil hepimizi kaygılandırıyor. Ama çözüm burada…Biz TDB olarak bu konularda yeteri kadar, elimizden geldiği kadar daha da gelecek- çaba harcıyoruz. Çözümü biliyoruz, çözümü iletiyoruz ama siz gençlerin desteği olmazsa olmaz- olayı yaşayan sizsiniz çünkü. O yüzden Öğrenci Kollarından benim ricam öncelikle şu an Türkiye’de sadece meslek olarak  değil,  halkın koruyucu ağız diş sağlığına ulaşmasını öteleyecek olan yeni fakültelerin açılması, kontenjanların arttırılması konusunda özellikle yaygın bir çalışmaya girmeniz. Malzeme problemi bütün fakültelerimizde var. Herkes belli bir ekonomik seviyeden geliyor ama bizler malzeme istiyoruz gene Öğrenci Kollarımızın bu konuda hassas olup çalışma yapması benim ricam. Biz TDB olarak bu konuda bir iki kanun tasarısı da hazırladık. Mecliste beş tane milletvekilimize, hem de Mecliste grubu olan partilere ilettik.  Stajlarda intörn doktorlar gibi -bunun için kanun değişikliği gerekiyor - belki aklınızda vardır doktorlar alıyor biz niye staj  parası alamıyoruz diye, 6 yıllık bir sürede olmaları ve biliyorsunuz stajyer intörn doktorlar Sağlık Bakanlığında kod alıyorlar otomatikman. Bizde bu yok ama  bu konuda da girişimlerimizi yaptık. Malzemelerin YÖK’te üniversite bütçeleri verildiğinde – biliyorsunuz kalemler arası harcama yapılamaz- öğrenci malzemesine yönelik kalem açılması şeklinde de bir kanun tasarısı verdik. Yani TDB ve bizler, bir hoca olarak  da  tabi ben de, bu konularla uğraşıyorum ama bu işi asıl gündeme getirecek olan buradaki siz genç arkadaşlarımızdır.

Başınızda bir de tabi ki DUS var, uzmanlık var biliyorsunuz bu konuda da farklı fikirler var. TDB’nin duruşu da ortada. Bunu uzun uzun söylemeyeceğim. Biz pratisyen dişhekimi lafına karşıyız. Uzmanlık yetkinliklerinin nereye kadar olduğu konusunda da zaten çalışmalarımız hem YÖK hem Dekanlar Konseyinde hem de bazı toplantılarda uzmanlığın dışına taşan kişilerin uzmanlığı savunması karşısında da gerekli cevabı şimdiye kadar verdik yine vereceğiz. Ama bu konuda özellikle Öğrenci kollarımızın gerçekten- Türkiye’nin geleceğinde bir problem bu, uzmanlık ve uzmanlık atamaları-bu konuda da çalışma yapmasını, bizi desteklemesini rica ediyorum.

Bir olayı eleştirmek konuşmak önemli değil arkadaşlar. Bakın bir canlı örnek vereceğim. Bana şahsi mailime  500’ye yakın mail geldi geçen ay. TDB’ye 3000’e yakın mail geldi. Konu; “işsiziz, işsiz dişhekimleri, TDB duyuyor mu?” Buradaki seçilecek arkadaşlara da diyorum. Eğer buralarda oturuyorsanız ne yaparsanız yapın eleştirileceksiniz hiç önemli değil. Doğrudan vazgeçmeyin.  Peki  dedik TDB ne yapıyor? Buyurun dedik bir basın açıklaması yapalım, Mecliste grubu bulunan partilere, dişhekimi milletvekillerine, Sağlık Bakanlığına ve YÖK’e  konuyu ilettik. Basın açıklaması için 500-600 arkadaşımıza dedik ki şu tarihte basın açıklaması yapacağız lütfen gelin. Biz hazırlandık, geldik basında geldi. 3000’e yakın mail aldık, 1 kişi geldi. Kendi problemleri, bizi eleştirdiler. Bir şey yapmıyorsunuz dediler, buyurun hep beraber bir şey yapalım dedik, 1 kişi geldi. Onun için bir olayı eleştirmek, yermek önemli değil.  Çözüm siz olacaksınız, çözüm sizsiniz. Bunu hiçbir zaman unutmayın.

Öğrenci Genel Kurulunuz çok önemli. Aslında TDB Genel Başkanı olarak buradayım ama bizim burada olmamanız lazım. Öğrencilerimiz yetişkin insanlar. Sizler bireysiniz. Öğrenci Kongreniz olsun, EDSA’da çalışmalarınız olsun,  yurt dışı çalışmalarınız olsun ben kimi seçerseniz seçin en iyisini yapacağınıza inanıyorum. Ben dahil hiç kimsenin size bunu yapın şunu yapın demeye hakkımız yok. Ama Türk Dişhekimleri Birliği yarı kamu kuruluşu; tabi ki kanunlarımız, yönergelerimiz var siz bunları bilmeyebilirsiniz biz bu çerçevede biz sizi yönlendiririz, yol gösteririz ama onun dışında şunu yap bunu yap diyemeyiz. Sizler bu ülkenin geleceğisiniz ve sizler bireysiniz. Onun için en iyisini seçin. Ben TDB Genel Başkanı olarak  bizim Genel Kurulda delegelerin bana vermiş olduğu görevi  yerine getiriyorum. Seçilecek ve önceden seçilmiş arkadaşlarınızda sizin vereceğiniz  görevi yapacaklar onun için biz onları seçtik, işim bitti diye düşünmeyin arkadaşlar. Delegeler sadece bugün burada Genel Kurul yapmaz. Delegeler bugün burada seçtikleri arkadaşları doğru çalışıp çalışmadıklarına bakacaklar ve sadece eleştirmek değil arkadaşlar,  hep birlikte onlara yardım edeceksiniz. Burada 330 kişisiniz, 330 kişide aslında seçildi onun için Öğrenci Kolumuza, Türk Dişhekimleri Birliğine ve en önemlisi mesleğimize sahip çıkın. Eleştirilerinizi hiçbir zaman  kişisel ve yüzeysel yapmayın, olayların özüne inerek yapın.

Son olarak 15 Mart’ta dokuz meslek örgütünün katılımı ile Ankara’da Beyaz Mitingi gerçekleştireceğiz. Şu anda öğrenciyken de karşılaşan arkadaşlarımız olabilir, ben yönetici olarak karşılaştım, bir çok arkadaşımız karşılaşıyor; işsizlik, malzeme parası, uzmanlık gibi önümüzde duran en önemli sorun sağlıkta şiddet. Şiddet bugün kadına, doğaya, hayvanlara, yönelik hayatımızın ayrılmaz bir parçası gibi duruyor. Ama biz bunu hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Biz sağlık meslek örgütü olarak da bütün gücümüzle buna karşı duracağız. Dün bu konuda toplantımızı yaptık, zaten duyurular peş peşe gelecek. Beyaz Mitinge eğer bu ülkeye, bu mesleğe ve en önemlisi kendimizi ve halkın sağlığa ulaşma, koruyucu ağız diş sağlığına ulaşma hakkını savunmak için hepinizi  bu mitinge davet ediyorum. En güçlü şekilde de katılacağınıza eminim. Şimdiden Genel Kurulunuz hayırlı olsun, seçeceğiniz arkadaşlarınızın iyi çalışacağına eminim. Ben buradayım her zaman soracağınız, eleştireceğiniz bir şey olursa kapım Türk Dişhekimleri Birliği adına size açık…Tekrar hayırlı olsun, tekrar hoş geldiniz.”

TDB 8.Dönem Merkezi Komisyon Genel Sekreteri Ulaş Bora Aktaş Komisyonun dönem faaliyet raporunu, EDSA İletişim Sorumlusu Deniz Özkuyucu ve Merkezi Komisyon Saymanı Yurdanur Kızılkaya ise kendi alanlarındaki konulara ilişkin birer konuşma yaptılar.

Dişhekimliği mesleğine ve halen sürdürdükleri eğitimlerine ilişkin öneri ve değerlendirmelerin yapıldığı Genel Kurulda oldukça  yüksek sayıda verilen önergeler, bu ilginin Dişhekimleri Odaları ve  Türk Dişhekimleri Birliğinin kurumsal yapılarını başarıyla sürdürecek genç kuşakların bulunduğunu göstermesi bakımından  heyecan vericiydi.  Önemli konulara işaret eden katılımcı öğrencilerin görüşmelerinden sonra  büyük bir olgunluk  içerisinde gerçekleşen seçimlere geçildi. 

Seçilen 9.Dönem (2020-2022) Merkezi Komisyon Üyeleri ve Daimi Ulusal Görevlilerini kutluyor ve yeni dönem ile birlikte Türk Dişhekimleri Birliği Öğrenci Kolunun ulusal ve uluslararası başarılarının devamını diliyoruz.