SAMSUN
DİŞHEKİMLERİ ODASI

KORONAVİRÜS VE AĞIZ –DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ HAKKINDA BASIN TOPLANTISI
17-03-2020

TDB Genel Başkanı Prof.Dr.Atilla S.Ataç ve Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Serdar Sütcü ile birlikte koronavirüs ve ağız diş sağlığı hizmetleri konusunda 17.03.2020 tarihinde saat:15:30’da TDB Genel Merkezinde  bir basın toplantısı düzenledi.

TDB Genel Başkanı Prof.Dr.Atilla S.Ataç; “Basın toplantısına başlarken öncelikle Global 2019-nCoV  pandemi ile mücadele veren Sayın Sağlık Bakanına, Değerli Bilim Kurulu Üyelerine, büyük fedakârlıklarla çalışan sağlık çalışanlarımıza teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. Bu salgın bir kez daha tüm dünyada sağlık çalışanlarının ne kadar kıymetli ve ne kadar fedakâr olduklarını gözler önüne sermiştir.

Global 2019-nCoV pandemisi karşısında ulusça alınan önlemleri, TDB olarak çapraz enfeksiyon açısından en riskli grup olan dişhekimlerini ve halkın sağlığını koruma adına desteklediğimizi bildiririz. Ancak dişhekimliğinin, pandemik önlemlerin şekillendiği ve karar alındığı Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve diğer mekanizmaları içinde temsil edilmemesinin eksiklik olduğunu düşünüyoruz. Doğrudan risk altında olan ağız-diş sağlığı çalışanları için karar almada gecikilmesi, bu yapılanmalardaki eksikliğin bir an önce giderilmesini, TDB ve diğer meslek örgütlerine de danışılmasının gerekliliğini ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı özelde ve kamuda çalışan dişhekimlerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirleri bir an önce hayata geçirmelidir. Bu anlamada Birliğimizin önerilerinin dikkate alınmasını bekliyoruz.

Bugün Sağlık Bakanlığı  “Elektif İşlemlerin Ertelenmesi Ve Diğer Alınacak Tedbirler” konulu bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre acil tedaviler dışındaki tedavilerin ertelenmesi gerektiğini belirtti. Biz Birlik olarak bu kararın çok daha önce alınmasını isterdik ki bu konuda Bakanlık nezdinde girişimlerimizi zaten başlatmıştık. Karar alma mekanizmasında maalesef dişhekimlerinin bulunmaması bu süreci uzattı.

Burada tabi “acil hasta nedir?” bunun tanımını da yapmak önemli. Dediğimiz gibi biz de ilgili karar mercilerinde yer alsaydık, acil nedir tanımlanmasını yapardık.

  • Şiddetli diş ağrısı
  • Gözde, boyunda, diş etlerinde şişlik
  • Ağızda durmayan kanama
  • Enfeksiyon riski ve travma

gibi hastalıkları öncelikli olarak tanımlayabiliriz.

Şu bilgiyi halkımızın dikkatine sunmak isteriz. Dişhekimleri enfekte hastalara nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda temel eğitimlerini alıyorlar. Bu anlamda donanımlıyız.

Tüm Odalarımız ile birlikte biz salgının başlangıcından itibaren gerekli bilgilendirmeleri gerek meslektaşlarımız ve gerekse halkımız için yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bu konuda eğitim ve planlamalarımızı hazırladık. Örneğin Anamnez formlarına seyahat bilgisi, ateş geçmişi bilgisi hatta ön muayenede ateş ölçümlerine geçildi.

TDB’nin hep savunduğu ağız diş sağlığı hizmetlerinin toplu olarak değil muayenehane ve poliklinik tarzı yerlerden verilmesinin daha doğru olduğu ortaya çıkmış olup, acil diş tedavi ihtiyaçlarının karşılanmasında yıllardır çapraz enfeksiyon kontamine yöntemlerini daha sağlıklı ve kolaylıkla yürütebilecek, enfeksiyon yayılma zincirinin kırılmasını da sağlayacak, tecrübe sahibi olan muayenehane ve özel sağlık kuruluşlarının genel sağlık sistemimize entegre edilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Özel Muayenehanelerimizde randevu sürelerimiz uzun, havalandırmalar yeterli ve bekleyen hastaların karşılaşmaması için gerekli önlemlerin alınması söz konusu dolayısıyla biz Sağlık Bakanlığına diş tedavileri konusunda gerekli desteği tüm Türkiye genelinde vermeye hazırız.

Uzayan süreçte kamu ödemelerinin gecikmesi yanında özel sağlık hizmeti veren dişhekimlerinin uğrayacağı maddi kayıplar için, belirlenecek koşullarda devlet tarafından mali destek sağlanmalıdır. Hükümetin bu konuda acil bir ekonomik eylem planını kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir.

Bu taleplerimizin bir an önce değerlendirilerek hayata geçirilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz.” dedi.

Türk Dişhekimleri Birliği